Farorna med Video Gaming

October 21, 2020 By gw2sverigese


Gaming har blivit ett bra sätt för människor att slappna av och ha kul. Men visste du att vissa tv-spel faktiskt kan orsaka allvarliga problem, såsom fetma? Gaming kan också vara ett beroendeframkallande beteende, eftersom det tillåter människor att släppa stress och spänningar. Och om personen har ett verkligt intresse för spel, kan de uppmuntras att spela oftare för att förbättra sina färdigheter. Tyvärr är denna typ av missbruk vanligare än folk inser, och även om det finns vissa människor som tycker om spel, måste de fortfarande förstå konsekvenserna och farorna med video gaming missbruk.

När datorspelande blir problematiskt

Ett videospel är inte ett riktigt spel, utan snarare ett elektroniskt simuleringsspel – liknande att spela ett datorspel eller ett videospel på en TV-skärm – som innebär interaktiv ingång (vilket innebär att en mänsklig spelare måste klicka med musen) eller sensorisk feedback (spelaren måste svara genom att flytta sin hand eller ögon). När det gäller videospel, den information som matas in i tv-spelet gör det möjligt för spelet att simulera vissa saker om den verkliga världen. Om ett spel kan korrekt representera användarens röreler på ett sätt som de skulle tro att de hade en verklig upplevelse, kan spelaren tror att de är “simulera” verkliga situationer när faktiskt vad de gör simuleras. Detta kan skapa ett verkligt beroende, men det finns fortfarande människor där ute som inte har problem med videospel.

Gaming – mer än bara datorspel!

Videospel kan också vara beroendeframkallande eftersom de innehåller realistiska objekt som ger spelare en upplevelse som liknar spel eller shopping. I själva verket, forskningsstudier har visat att videospel faktiskt kan öka en persons önskan att köpa och handla. Och i själva verket visade en studie som genomfördes vid University of New Mexico att människor som spelade ett populärt dataspel “Real Money Casino” tillbringade mer tid på nätet i jämförelse med dem som inte spelade spelet. Denna studie kanske inte gäller för alla, men det illustrerar beroendeframkallande karaktär videospel.

Det finns några videospel som är speciellt utformade för att uppmuntra människor att spela, såsom den mycket populära “Monopol”. Och eftersom spel anses av många vara beroendeframkallande, spela videospel som har förmågan att ge människor en känsla av att ha kontroll kan också leda dem att tro att de faktiskt kan vinna pengar att spela spel som Monopol. Även om någon bestämmer sig för att sluta spela Monopol när de är beroende, kan de besluta att de vill försöka vinna pengar igen så att de kan vinna mer pengar, vilket kan öka risken för spel.

Några av de videospel som finns idag innehåller element som faktiskt kan interagera med varandra, vilket innebär att en person som spelar en typ av spel kan finna att miljön i en annan typ av spel orsakar dem att ha svårt att utföra uppgifter i verkliga livet. Gaming är också beroendeframkallande eftersom spelaren kan finna sig spela videospel i timmar varje dag och fortfarande känner sig uttråkad även när de inte spelar.

Medan det finns vissa människor som tycker om att spela videospel överdrivet, forskning visar att de flesta människor inte har problem med spel. Men om en person är ute efter att hjälpa till att lindra stress, bör de vara noga med att läsa varningsetiketter som åtföljer varje typ av spel och se till att de är lämpliga för deras personlighet och livsstil. De som inte kan sluta spela kan behöva hjälp, och om de befinner sig blir värre eller inte har något nöje av att spela tv-spel, kanske de vill söka professionell hjälp. Det är också viktigt att tänka på att farorna med att spela tv-spel är vanligare än man kan tro och medan riskerna i videospel kanske inte är livshotande, finns det många fall där spelare har hamnat i en värre situation än om de helt enkelt hade slutat spela och sökt upp roligare.