Vad är Gaming?

October 21, 2020 By gw2sverigese


Ett datorspel är en datorgenererad simulering av spelets värld – antingen ett actionäventyr, pussel, sport, eller rollspel. Ett videospel är en datorgenererad bild eller virtuell miljö – vanligtvis designad av ett team av designers, producenter och programmerare – med hjälp av ett datorgenererat användargränssnitt (UI) eller inmatningsenheter – till exempel ett tangentbord, controller, mus eller liknande rörelsekänslig enhet för att skapa visuell utdata till en spelare.

Vad innebär gaming?

Termen “videospel” används vanligen för att beskriva både gratis (spelbara) och betalda (installerbara) videospel. I vissa fall kan det finnas ytterligare variationer mellan gratis och betalda versioner – till exempel finns det gratis versioner av racingspel där en racerförare kommer att styra sin karaktär genom vägen, medan det också finns betalda versioner där spelaren styr endast bilen och har möjlighet att tävla mot tiden. Det finns också gratis versioner av actionspel där spelaren har att skjuta och döda virtuella fiender och föremål, medan det finns också betalda versioner av actionspel där spelaren har att skjuta på eller på annat sätt skada det faktiska objektet eller fienden. Vissa typer av actionspel har också utvecklats med hjälp av Unreal-spelutvecklingsverktygslådan, såsom Half-Life, Counter-Strike, Day of Defeat: Source, Left 4 Dead och Unreal Tournament.

Gaming terminologi för nybörjare

Det finns många sorter av videospel tillgängliga. Ett typiskt tv-spel innebär att en spelare styr en avatar (spelare) genom olika stadier i en fiktiv värld – ibland med miljön som spelets bakgrund – och interagerar med karaktärer (fiende och allierad). Målet med spelet kan vara att slutföra ett uppdrag eller nivå; slutföra ett visst antal uppgifter, eller helt enkelt uppnå en prestation, såsom att rädda huvudpersonen från en säker död. Ett antal tv-spel erbjuder dock mer än ett mål – till exempel spel där spelaren styr en karaktär på ett uppdrag från flera vinklar. Det är viktigt att notera att alla videospel är skapade för att avnjutas av spelaren, och är inte tänkt att tas som “pedagogiska” verktyg.

Det finns ett antal olika typer av spelkonsoler som används för videospel idag. Dessa konsol inkluderar bland annat: Nintendos Wii, Sonys PlayStation, Microsofts Xbox 360 och Xbox Live Arcade. Även om tv-spel marknaden inte är mättad, det finns fortfarande många företag, inklusive ett antal stora aktörer, som fokuserar på att skapa nya och innovativa videospel och sälja dem på nätet. {och/eller i detaljhandelsbutiker. Sådana företag inkluderar Microsoft, Sony Computer Entertainment, Inc., Electronic Arts, Inc., Sega, Zyng, Namco, Nintendo och Valve, bland andra.

Världen av videospel har utvecklats avsevärt under åren och är inte längre bara ett tidsfördriv, men också en livskraftig affärssatsning, med miljontals människor över hela världen som deltar i den globala fenomen. Gaming har inte bara blivit en stor källa till underhållning, det har också gett upphov till ett antal företag, som är förknippade med det.